Част от общините и досега, години след влизането ни в ЕС,

...
Част от общините и досега, години след влизането ни в ЕС,
Коментари Харесай

20 общински европроекта са орязани с 16.4 млн. лева

Част от общините и до момента, години след влизането ни в Европейски Съюз, не съумяват да се оправят с усвояването на европари. Макар България да се намира във втория си програмен интервал, нарушаванията не престават.  20 плана по стратегия " Региони в напредък " към този момент са с наложени финансови корекции за 16.4 млн. лв..

Това значи, че на претендентите - в тази ситуация главно общини, ще се наложи да върнат парите. Проектите са за общо над 179 млн. лева, демонстрира одит на Сметната палата за интервала юни 2014 - юни 2018 година Това е 8.23 на 100 от общия размер на контрактуваните средства по програмата, акцентират инспекторите. От оповестения от палатата одит не се схваща тъкмо кои са общините и какви са съответните им прегрешения.

От документа става ясно, че за 12 от тестваните планове са подадени 18 сигнала за нередности. Част от пропуските са документални - не са спазени избрани периоди или графици, а при други става дума за липса на планови инспекции, смяна на ръководителя на плана в ход и други

В одита се показва, че към юни 2018 година контрактуваните пари по  " Региони в напредък " са 76.2%, а действително изплатените - към 23.6 на 100 от общия бюджет на програмата от над 3 милиарда лв.. Сега, съвсем година и половина по-късно, програмата доста е напреднала - действително усвоените пари по нея към този момент са 48%, или близо 1.5 милиарда лева Пари по нея се отпускат за енергийна успеваемост в жилищни, в административни здания и в студентски общежития, възстановяване на градската среда - озеленяване, пейки, велоалеи, улично осветяване и други

Данните от отчета на Сметната палата се различават от тези на районното министерство. През юни от ведомството на Петя Аврамова оповестиха, че до тогава по " Региони в напредък " са наложени над 850 финансови корекции поради нередности, като непризнатите разноски са за 22.6 млн. лева, които няма да се покрият от програмата. Разликата обаче идва от това, че докладът на Сметната палата се отнася до юни 2018 година, а справката на районното министерство обгръща интервала до юни т.г.

Макар съответни общини извършители да не се загатват, в. " Сега " писа, че измежду тях е и Столичната община, на която е наложена финансова промяна от 1.6 млн. лв.. Става въпрос за договорите за ремонт на центъра. Основната причина за налагането на корекции е залагането на неправомерни критерии за асортимент при оповестяването на търговете, както и субективни индикатори при оценяването.

 

АБСУРДИ

Финансовите корекции и неуместните планове в първия програмен интервал бяха ежедневие. По предшественика на програмата " Региони в напредък " - " Регионално развиване ", се финансираха спортни или детски площадки в общини със мощно застаряващо население. На други места пък се развиваха проекти за велоалеи вместо за нови водопроводи в изостанали общини. Нелепиците не подминаха и останалите европрограми - по " Конкурентоспособност " да вземем за пример приоритет бе самолетостроенето вместо развиването на дребните и междинните компании.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР